Contents [Hide]
Cześć wszystkim i witajcie w zimnej porze roku, która nieuchronnie zwiastuje koniec 2024 roku i w trakcie której możemy łagodnie przejść (ślizgając się?) do roku 2025 (Roku Węża!).
Minęło już trochę czasu, odkąd ostatni raz podzieliłem się swoimi przemyśleniami na temat przyszłości, ale to nie oznacza, że w tym czasie nic się nie wydarzyło. Wciąż istnieję i chciałbym przedstawić Wam kilka zakulisowych informacji na temat przeszłych zmian oraz podzielić się kilkoma spostrzeżeniami dotyczącymi kolejnych kroków.
Ostatnia uwaga wstępna: piszę tę wiadomość przed długą podróżą zagraniczną i po zapoznaniu się z wynikami kilku wyborów w domu oraz na świecie. Dlatego nie zdziwcie się, jeśli moje sformułowania będą nieco dziwniejsze niż zwykle... połowa mojego mózgu jest już w trybie wakacyjnym!😊
Co wydarzyło się od lutego?
Dobra, postaram się streszczać, minęło zbyt wiele miesięcy!
Instancja nieograniczona czasowo II
Naszym celem była publikacja z okazji 15-letniego jubileuszu RoM. Przeprojektowywanie instancji jest trudniejszym zadaniem, niż mogłoby się wydawać, a balans, funkcjonalność i reszta są ważne, aby zrobić to w miarę "dobrze".
Co prawda trwało to trochę dłużej, ale pomyślnie wprowadziliśmy zaplanowane zmiany (wymagania dotyczące poziomów szczytu), łącznie ze zaktualizowanymi progami PD poziomów szczytu.
Ogólnie jesteśmy zadowoleni z wyniku i mamy nadzieję, że od wydania dobrze się bawiliście!
(Już nie) publiczni bossowie świata
Niestety ten temat był znaczniej bardziej złożony, niż się tego spodziewaliśmy, i przeszliśmy zbyt wiele iteracji, zarówno wewnętrznie przy projektowaniu (aby wysondować nasze możliwości techniczne), jak również na serwerach live, gdzie musieliśmy dostosować balans oraz strukturę nagród.
Obecny stan powinien być stabilny, a nawet jeśli nie jest to rozwiązanie, do którego zmierzaliśmy pierwotnie, powinno przynajmniej pomóc w przypadku wcześniejszych dużych problemów z zawieszaniem się klienta, które wynikały ze zbyt dużej liczby osób na tym samym kanale.
Wiele ulepszeń w tle
Oprócz dwóch wymienionych powyżej kwestii, które wymagały od nas dużo pracy i czasu, pracowaliśmy również nad wieloma innymi ulepszeniami, które obecnie znajdują się w "fazie finalizacji". Oto aktualizacja na ich temat!
Czy w 2024 pojawi się coś jeszcze?
Następujące funkcje są zaplanowane do wydania podczas Festiwalu Płatków Śniegu na początku grudnia.
Nowi gracze
Gdy w 2022 roku przejąłem odpowiedzialność za RoM, jednym z moich pierwszych zadań było levelowanie nowej postaci od zera... i mogę Wam powiedzieć, że nie mam już tyle czasu, co w moich czasach Chapter II.☹
Branża gamingu i MMO znacznie zmieniły się od czasu, gdy w 2012 roku zacząłem przygodę z RoM, dlatego chcemy ulepszyć pierwsze kroki dla obecnych, powracających i nowych graczy Runes of Magic – w związku z tym gruntownie przeprojektowaliśmy levelowanie od poziomu 1 do 50+.
Ale bez obaw, fani oryginalnej gry nie stracą żadnych obszarów ani misji, które pokochali. Zamiast tego zdecydowaliśmy, że każda nowa postać będzie mogła wybierać bezpośrednio między "istniejącym doświadczeniem" a "doświadczeniem 3. klasy".
Oznacza to, że zupełnie nowa postać może levelować z maksymalną szybkością, z kilkoma zaktualizowanymi przedmiotami, które pomogą jej na tej drodze.
3 nowe Lustrzane Światy
Tylko krótka uwaga: wiemy, że brakuje kilku Cenedrilów, i choć nie są to nowe "treści wysokiego poziomu" dla obecnych graczy, chcemy wypełnić tę lukę i/lub zakończyć świętą Trójcę Dwunastnicę (ostrzegałem Was, że obecnie jestem trochę rozkojarzony).
Dlatego małe ostrzeżenie w tym temacie i może dacie nam znać, czy bylibyście zainteresowani Lustrzanymi Światami na poziomie "endgame" oraz odpowiednimi Cenedrilami. To tylko pewien pomysł na przyszłe treści, a Wy teraz macie okazję podzielić się z nami opinią na jego temat!
Balans klas
Tak jak obiecaliśmy ostatnim razem, przemyśleliśmy nasze stanowisko oraz możliwości w kwestii balansu klas i dokonamy wiele zmian. Nadal uważam, że to dla nas skomplikowana historia i nie chcemy zbyt często ani zbyt mocno wpływać na Wasze style gry, do których zdążyliście się przyzwyczaić. Dlatego nie musicie zakładać, że będzie się to często zdarzać.
Ale dajcie nam znać, co o tym sądzicie, gdy już zmiany zostaną wprowadzone. Trafiliśmy w sedno? A może wręcz na odwrót? Oczywiście drobne korekty (lub cofnięcie niektórych zmian) nie są wykluczone.
A w 2025 roku?
Z pewnością życzycie sobie, abym teraz przeszedł do konkretów, ale zdążyłem już nauczyć się swojej lekcji w tym zakresie. To jak klątwa – jeśli tylko poda się datę lub ramy czasowe, można mieć pewność, że nie uda się ich dotrzymać! Dlatego wolałbym przedstawić Wam przegląd tematów, nad którymi obecnie pracujemy:
- Instancja Nieograniczona Czasowo III: Kaplica Paspera
- Możliwe: Lustrzane Światy dla wyższych poziomów
- Możliwe: nowy "niepubliczny" boss świata
- Dodatkowa optymalizacja levelowania (niski lub szczyt, do ustalenia)
- Kolejne aktualizacje w sklepie walutowym
- Pomysły na inne grywalne treści
Na pewno nie będziemy zbyt szybko się nudzić i mamy nadzieję, że cieszycie się na resztę naszych planów na 2024 rok – oraz na perspektywy na 2025!
Już teraz skorzystam z okazji, aby życzyć Wam wszystkim Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku 2025. Nie sądzę, abyśmy w nadchodzących tygodniach znaleźli dostatecznie dużo nowości, aby uzasadnić wysyłanie kolejnej wiadomości przez nowym rokiem.
Patrick (na urlopie)