Posts by Skjender

Co wprowadzacie potajemnie (jakie zmiany,poprawki) w tym patchu

Na przykład dziś dodali pakiet z tytułem Bohaterska Ręka Równowagi na Korris, więc prawdopodobnie mają zamiar dotrzymać złożonej kiedyś obietnicy

Quote from Celes
    • [Główna Linia Fabularna] Przedmiot wymagany do wykonania zadania "Udaremnienie Obrzędu Odpędzenia" nie jest możliwy do zdobycia przez co nie można wykonać zadania. Zostało to już zgłoszone do Runewakera i oczekujemy na poprawkę.
    • Misję "Udaremnienie Obrzędu Odpędzenia" można ukończyć w alternatywny sposób, jednak należy zwrócić uwagę na fakt, że ukończenie jej w sposób, w jaki została zaprojektowana (przechodząc instancję) zagwarantuje dodatkowy tytuł "Bohaterska Ręka Równowagi na Korris". Po naprawie problemu, postaramy się znaleźć rozwiązanie dla graczy, którzy nie byli w stanie ukończyć zadania przechodząc instancje i musieli skorzystać z alternatywnego sposobu jej ukończenia, by móc przejść do następnych misji.

Nastąpiła jeszcze pewna zmiana która potwierdziła moje obawy... ale o tym pewnie wszyscy się niebawem dowiemy jak już wyjdzie oficjalnie.

Zamykają grę ? xD

A czy jest coś planowane poza "nową strefą" ? Już nie chodzi mi o jakieś naprawianie bugów czy coś bo tego nie naprawicie nigdy. Chodzi mi o to czy możemy się spodziewać czegoś więcej niż zwykła strefa z instą ? Jakieś tam elitki lvl 80+ pojawiły się podobno w bazie, wprowadzenie jakichkolwiek nowych elementów, jakiś balans klas czy coś ? Przydałoby choć odrobinę świeżości, której ta gra nie widziała chyba ze 3 lata.

Niestety nie otrzymaliśmy Festiwalu Soku wystarczająco wcześnie przed Halloween, by dało się go sensownie "wcisnąć" (trwałby może z tydzień >.>), a daty Halloween raczej nie dało się zmienić.

Nie chcieliśmy jednak przeskoczyć festiwalu (żeby nowi i starzy gracze mogli porobić zwierzątka), stąd taka mała zmiana w kolejności i mała "pomoc". :)

Co do pozostałych festiwali to mamy nadzieję, także ich nie pomijać, ale faktycznie może być nieco "tłoczno" ;)

A jakiś content patch otrzymaliście może w gratisie z tymi festiwalami ?

Zacznijcie od zmiany produktu a nie IS.

Wcześniej przy normalnej promocji 140% za głupiego smsa dostawało się 200 diasów, teraz jest to 117 za tą samą kwotę. GF to powinien nie bawić się ze zmianami ilości diamentów, ale ich ceną. 30% promocja powinna być ale na cenę dias...w dół.

No o to chodzi, więc już czas aby do świadomości graczy dotarło w końcu t,o że w tej grze już nic nie zostanie poprawione/naprawione/wprowadzone/cokolwiek. Gra staratara, silnik stary, wszystko stare i proszenie się RW by coś naprawił nie ma zupełnie sensu, tym bardziej że przy romie zostało pewnie z 5 osób.

Po przeanalizowaniu odpowiedzi tego pana w związku z romem niestety nasuwają się bardzo smutne wnioski

- Od kilku lat GF olewa ROMA ponieważ jest to zbyt mała i stara gra w ich stajni i woleli skupić się na większych i nowszych grach

- GF przyznaje się do "konfliktu" z RW, teraz relacje niby wyglądają lepiej, ale absolutnie nie należy się już spodziewać żadnych nowych drastycznych rzeczy w grze.

- Ogólnie nie mamy na co liczyć w związku z nową zawartością, jakością tego co zostanie dodane w przyszłości(jeśli w ogóle) tłumacząc się ograniczonymi zasobami dewelopera jak i wydawcy

- GF i RW skupia się teraz tylko i wyłącznie głównie na podtrzymaniu żywotności gry(wejście steama etc.), niekoniecznie jej dalsze rozwijanie, stąd rok czasu bez patcha.

Dla mnie nie ma tam żadnych ściem, a czysta chłodna kalkulacja.

Czas zawijać kitę z gry :D

W sumie mam kilka pomysłów dlaczego tak się dzieje

Nie krępuj się, podziel się z nami ;)

Odnośnie następnej części Chaptera VII, to jest to nasz następny projekt do realizacji po Steamie.

Proszę bardzo, moje spojrzenie:

1. Sztuczne wydłużanie żywotności gry bo jak wiadomo wasza mityczna umowa z RW kończy się już za rok z hakiem. Po wejściu ostatniej strefy Enoch pod koniec września 2017 zostały do wprowadzenia dwie wyspy. Od tamtego momentu zostało wam nieco ponad 2 lata do końca umowy i w tym dwa sensowne content patche z nowymi strefami, więc siłą rzeczy czymś ten czas musi zostać jakoś zagospodarowany, Stąd wprowadzenia mapy raz na rok wydaje się logiczne i sensowne z waszego punktu widzenia.Przesuwanie wszystkiego w czasie jest wam na rękę w tym przypadku.

2. Przyszły patch z mapą i instancją(bo nie spodziewam się niczego więcej) który dostaliście od RW jest mega niedopracowany, insta oczywiście zbugowana, więc RW wzorem lat poprzenich potrzebuje X miesięcy na próbę naprawy babola, stąd wszystko przeciąga się mega w czasie.

3. RW leci w kulki i nie wysłał patcha XD

4. Bierność Gameforge w kwestii ROMA. Czyli zero starań, informacji o CZYMKOLWIEK w związku z grą, jej przyszłością(listy do społeczności). Pominę brak jakiejkolwiek komunikacji na linii wydawca - >gracz. Wszystko na zasadzie "dowiecie się w swoim czasie", czyli przeważnie nigdy. Obiecanki cacanki z czapy a potem wyciszanie sprawy, takie gadanie dla gadania.

Ja zadam takie pytanie: dlaczego ? Dlaczego jesteśmy zmuszeni czekać tyle czasu na nową zawartość ? Chyba zaraz mija rok od wprowadzenia ostatniej mapy, tego jeszcze w historii ROMA nie grali. W sumie zawartość contentu na przestrzeni ostatnich lat jest tak żenująca, że nowe strefy powinny wychodzić co 3 miesiące, bo przecież instancja i tak nie będzie działać prawidłowo. O co tu chodzi w ogóle ? Przez ostatni rok nie było żadnego sensownego patcha, który by wprowadził cokolwiek nowego/naprawił stare/innego. W sumie mam kilka pomysłów dlaczego tak się dzieje, ale lepiej żeby się w końcu Celes wypowiedziała na ten temat i przestała śmieszkować i offtopować gdzie tylko się da. Jako CM naszej społeczności i pracownik GF jesteś graczom po prostu to winna. Ten dumnie nazywany chapter VII póki co okazuje się wielką żenadą, wstydem i jazdą sentymencie graczy. Nikt już się nie da na to nabrać.

Bo w tą grę gra jeszcze całkiem sporo ludzi, tylko wszelkie dyskusje odnośnie populacji/nowych graczy dotyczy polskiego serwera zapominając o innych, które prosperują zdecydowanie lepiej. Z drugiej strony rozumiem sytuację, bo kogo jak kogo ale polskiego gracza raczej nie interesuje reszta serwerów tylko ten na którym gra. Zresztą w takiego Blessa, który miał zawojować rynek MMO i który kosztował 60 mln USD gra w tym momencie poniżej 2k osób online. W ROMA który ma 10 lat myślę że gra zdecydowanie więcej osób.