Eventy in-game, a raczej ich brak :P

• Moim zdaniem event wymian został nie do końca przemyślany, ponieważ o ile same ilości otrzymywanych przedmiotów są ok:

- praktycznie znaczna większość tytułów wojenna jest do zrobienia dzięki tym wymianom (4k odznak za wojny)

- zapas odpałek na expa ( słobuzy i bigos) na dobre około 400godzin expienia ( jak zrobiło się wszystkie wymiany)

- torciki urodzinowe, skrzynki z instrumentami, babeczki ( no tutaj mogliście dać większe ilości, bo są to odpałki 20minutowe i np darować sobie tą skrzynkę z instrumentami)

- uniwersalne mikstury ( wymiana której sensu dalej nie rozumiem, bo opiera się na wymaksowanym crafcie) przewidziana wsumie dla nowych osób, bo starsze konta powinny mieć mniejsze lub większe zapasy z poprzednich eventów

Tak ilość run do wymiany, była kompletnie z czapy i event wsumie dla paru osób na każdym serwerze co chomikują wszystko. Okej runy wiążące dało się wyfarmić w pare godzin na cały event, ale Trwałość III oraz Witalność III ( ta pierwsza leciała jakoś lepiej odnoszę wrażenie) jak się nie miało zapasów albo nie kupiło od innych graczy to wyfarmić 500sztuk dziennie na komplet wymian graniczyło z cudem.X/

Samą wymianę oceniam na duży +, bo otrzymaliśmy w niej odpałki, o które spora część graczy pisała od dawna oraz jak ktoś był nowy ( i miał spory portfel golda) praktycznie mógł zrobić dodatkowo tytuły wojenne ( no tak z rok zajmują przy bardzo dobrych wiatrach systemem wojen). Ilości run można było dać mniejszą albo tak jak ktoś pisał postawić NPC co by rozmieniał IX lub X na III ( nawet powiedzmy 1x X na 50x III). <3

Co do propozycji robienia eventów za waluty w grze, owszem można, ale wtedy wypadają Wam waluty takie jak Łuski Phiriusa ( trzeba mieć minimum 50lvl by wyfarmić), kawałki luster ( no minimum 95 by wgl móc tam wchodzić), Pradawne Pamiątki ( też zaczynają lecieć dopiero od HoTo więc znowu minimum 50lvl), Energia ( no pierwsze questy na Zatoce około 68lvl ),Waluta Krainy Snów ( bez max lvl i eq nie do wyfarmienia solo),więc co za Żetony mamy wymieniać ( troche XD bo znowu kto trzyma ma przewagę).No ewentualnie jest waluta tajemnej areny,honor reszta Walut wymaga określonego lvl lub pomocy lepszych graczy :):thumbdown::thumbdown:

Ja jestem zdania,że na czas takich eventów powinna być wprowadzana dodatkowa waluta ( którą każdy gracz nawet z 1lvl może wyfarmić) i jest ona przypisana do dropu każdego moba w grze.Liczę,że na nadchodzącą wymianę, wprowadzicie taki system, ponieważ ma on dużo więcej sensu niż to co było teraz ( chociaż pomysł z Runami do craftu był spoko, bo można to kupić za diasy, stworzyć na szybko alta z odpowiednim lvl czy farmić najnowsze instancje lub strefy)8)

• Podsumowując wymiany:

Z danych zebranych przeze mnie wynika, że gracze na serwerze Nawia wymienili ponad 136 000 run z szansą na wypadnięcie z moba bodaj 7% (proszę o poprawę, jeśli się mylę), ponad 250 000 run wiążących oraz ponad 31 000 lekarstw wybawienia (do wykonania których potrzebne są runy łączące w proporcji 1:1). Średnia ilość wymian na postać, jaką brałem do obliczeń to 8 w przypadku Franka i 5 w przypadku pozostałych NPC, z związku z czym pokazane ilości postaci są jedynie pewnym przybliżeniem.

Nie będę tu poruszał cen run na aukcji, bo zdaję sobie sprawę z tego, jak ważny jest mechanizm cen (przy wzroście cen kupujący zastanawiają się bardziej przed zakupem i kupują mniej, a sprzedający mają bodziec do zwiększenia popytu dobra, ale to dyskusja na inny temat).

Jak widać około 100 postaci wymieniających dziennie nie jest żadnym sukcesem tego eventu letniego (zważając, że wymiany również mogły być wykonywane przez tego samego gracza na różnych postaciach). Zaryzykuję stwierdzeniem, że ten event nie spowodował przyciągnięcia nowych graczy ani powrotu graczy, którzy przestali grać. A chyba taki cel mają te eventy letnie...

Celes czy możesz przekazać te dane dalej? Gameforge z pewnością ma dokładniejsze dane niż ja.

Ja jestem zdania,że na czas takich eventów powinna być wprowadzana dodatkowa waluta ( którą każdy gracz nawet z 1lvl może wyfarmić) i jest ona przypisana do dropu każdego moba w grze.Liczę,że na nadchodzącą wymianę, wprowadzicie taki system, ponieważ ma on dużo więcej sensu niż to co było teraz ( chociaż pomysł z Runami do craftu był spoko, bo można to kupić za diasy, stworzyć na szybko alta z odpowiednim lvl czy farmić najnowsze instancje lub strefy)8)

Na poprzednim evencie z wymianami było prawie tak jak piszesz (monety dropiły z każdego moba, ale jedynie na określonych strefach, i miały drop rate 100%). Dlatego nie wiem, czemu tym razem dali do wymiany runy z drop rate 7%.

• Dziękuję wszystkim za konstruktywne uwagi, na pewno przekażę je Zespołowi i weźmiemy je pod uwagę przy planowaniu eventów w przyszłości.

img_ccdd7c7c.png
    tumblr_p2yqqdl1UT1r6d0kro2_r1_500.jpg

• Czy w siedzibie GF ktokolwiek ma kalkulator?

125 krwi nosorożca za 1 mit i 1 kulę expa szczytu 1kk daje 1000 memo za jedną wymianę, co daje 5000 memo na dzień przy 5 wymianach. Jeden przelot po GoH'u to 450 memo i w dobrym pt trwa 15 minut. Czyli trzeba zrobić ponad 11 przebiegów po GoH'u, żeby zebrać memo na 5 wymian. 11 przelotów razy 15 minut na przelot daje 165 minut, czyli 2 godziny i 45 minut. Czyli trzeba biegać po GoH'u ponad 2,5 godziny, żeby mieć 5 mitów. Przypisanych. Żeby mieć tyle mitów wystarczy wbić 3 WB w 3 osoby, co zajmie max 20 minut i te mity nie będą przypisane...

Co więcej, memo to jest bezwartościowa waluta, bo żadnych sensownych statów za memo nie ma i jedyne co może być przydatne za memo to laska leczykowa i sztylet na offhand dla łotra. Ale mimo chodzenia lata na instancje, nie mozna mieć więcej niż 10000 memo, bo jest limit...

• Przeszło 20k memo by mieć komplet wymian dziennie XD

Farmienie po kilkadziesiąt godzin dziennie, by uwaga zdobyć łącznie nieco ponad 42kk expa szczytu ( uwzględniając,że fragmenty przeznaczymy na kulki z expem, nie te do questów). Kurna to nawet nie jest 1 pełny poziom......

Liczyłem,że ta wymiana będzie jak poprzednia,że np 10 wymian dziennie, ale na kulki z 5kk expa, a tu uj, GF pazery stracili troche dias na poprzedniej wymianie ( bo bigosów i torcików przecież mało kto kupi jak pojawią się w IS), to teraz nie dali najlepszych kulek, tylko te po 1kk......

Jak mam być szczery, to Ci co będą farmić memo na tą wymiane są skończonymi nubami, bo ilość expa jaką dostaniecie za wszystko ,na evencie 200% szło zdobyć w około 3,5 godziny :) ( a teraz będziecie napier...... goh'a po 12 godzin dziennie by mieć tyle samo expa :D)

Podsumowanie otrzymanych eventów:

- drop no to wiadomo kto skorzystał to skorzystał

- exp/pt poza tym,że wartość bonusu do expa powinna być wyższa, a event na PT zlikwidowany wgl, tak samo jak z dropem

- pierwsze wymiany, ilości otrzymanych itemów nawet nawet ( mogło być więcej tych 15-20minutowych odpałek), za to wartości potrzebnych run wzięta z czapy, odgruzowany event sprzed 8 lat i nie powinna ta forma eventu już nigdy wrócić, bo faworyzuje ludzi chomikujących wszystko

- druga wymiana, totalne dno, ilość mitów taka,że wystarczy zbić jednego WB ( z którym walka trwa 15sekund) niż farmić minimum 3 godziny goh'a XD ( SERIO WOLAŁBYM JUŻ TUTAJ EVENT Z MITAMI NA SARDO I TOSHU NIŻ TO CO DOSTALIŚMY), kulki z expem nie otrzymaliśmy tych najlepszych ( wsumie czemu ja się tu mam dziwić) i ich ilość jest tak śmieszna,że nawet nie wbije się tym z 1 na 2 poziom szczytu, fragmenty szczytu no dalej nie wiem po co komu to potrzebne,bo exp za nie, jest jeszcze mniejszy, a ilość potrzebnych fragmentów do wymiany na komplet kulek ( misja resetuje się codziennie do pierwszej kulki) da nam nie całe 3 wymiany

Ogólnie miałem pochwalić, bo do eventu na expa włącznie byłem prawie zadowolony, tak od wczoraj stwierdzam,że wszystkie teamy powinny się zwolnić, bo nie przekazały żadnej naszej sugestii ( a pisaliśmy nawet w trakcie eventu o zmiany, które dało się wprowadzić bez udziału RW). :thumbdown::thumbdown::thumbdown:

• Czy w siedzibie GF ktokolwiek ma kalkulator?

125 krwi nosorożca za 1 mit i 1 kulę expa szczytu 1kk daje 1000 memo za jedną wymianę, co daje 5000 memo na dzień przy 5 wymianach. Jeden przelot po GoH'u to 450 memo i w dobrym pt trwa 15 minut. Czyli trzeba zrobić ponad 11 przebiegów po GoH'u, żeby zebrać memo na 5 wymian. 11 przelotów razy 15 minut na przelot daje 165 minut, czyli 2 godziny i 45 minut. Czyli trzeba biegać po GoH'u ponad 2,5 godziny, żeby mieć 5 mitów. Przypisanych. Żeby mieć tyle mitów wystarczy wbić 3 WB w 3 osoby, co zajmie max 20 minut i te mity nie będą przypisane...

Co więcej, memo to jest bezwartościowa waluta, bo żadnych sensownych statów za memo nie ma i jedyne co może być przydatne za memo to laska leczykowa i sztylet na offhand dla łotra. Ale mimo chodzenia lata na instancje, nie mozna mieć więcej niż 10000 memo, bo jest limit...

Dodam że sytuacja byłaby naprawiona po zwiększeniu ilości mitów mitów o wielokrotność. Nie chcę krytykować ale GF za bardzo przesadza z utrudnianiem eventów i akcji ingame zależnych o GF (patrz np.: poziomy szczytu)

No matter how, no matter where, a way is important.