Zrobiłem quest na nowy system Poziomów Szczytu i zainteresował mnie fakt, że na drugi poziom potrzeba 130 mln doświadczenia. Nie widziałbym w tym nic złego, jednakże doświadczenie zdobywane za questy/mobki/kule doświadczenia jest w przypadku tego systemu 100-krotnie mniejsze.
Czyli przyjmijmy, że średnio przy niezłej odpałce za mobka na inście dostanę 2,5k xp(nie liczymy bonusu z domku, bo raczej dosyć szybko się skończy). Wychodzi wtedy na to, że trzeba zabić 52k mobów, żeby wbić drugi poziom. To jest bardzo dużo mobów, długie godziny, ba, nawet dni - bicia po prostu mobów.
Czy to nie aby przesada? Nowa instancja jest w tym momencie nieosiągalna ze względu na dużą różnicę lvli. W jaki sposób poziomy szczytów wpłyną na to? Na piątym poziomie da się normalnie próbować swoich sił na instancji? Tak czy siak, piąty poziom to niebywale odległa sprawa, gdyż nawet drugi to długie godziny bicia mobów. Czy na kolejne poziomy szczytów będzie potrzeba więcej doświadczenia? W mojej opinii przesadzone jest obniżenie otrzymywanego doświadczenia do 1/100.
Jedno to farmienie czegoś przez 2-3h, a drugie to siedzenie po kilkanaście godzin i bicie mobów by w ogóle móc spróbować się na instancji.